Kako izbrati pravo dolžino in širino traku?

Written by Skofetzsky on . Posted in Slackline oprema

Se sprašujeta kakšen slackline pravzaprav kupiti? V nadaljevanju je opisanih nekaj glavnih karakteristik, da bo odločitev lažja.

Glede dolžine

Popolni začetniki se najhitreje naučijo osnov in prvih korakov na linijah dolgih od 4 do 8 metrov. V treh urah uspe večini s pravimi nasveti samostojno prehoditi vsaj 5m. V parih dneh se lahko naučimo prehoditi 10m. Bolj kot je trak zategnjen, lažje je, vseeno pa je dobro, da čimprej začnemo vaditi na rahlo sproščenih trakovih saj le tako zares spoznamo pravi pomen slack-linea (sproščena linija).

17m slackline set Easy rider bo zadostoval večini, ki ga bo občasno uporabljala, bolj zagnanim pa bo v parih mesecih postal prekratek. Če želimo prehoditi 50m, bomo potrebovali nekaj treninga, še vseeno pa ta dolžina ni nič kaj posebnega glede na trenutne rekorde, ki presegajo 1km dolge linije.

Ne bojte se poizkusiti večjih dolžin! Postopno podaljšujte in dvigujte slackline,  za začetek samo stojte na mestu dokler ne umirite valovanja in kaj kmalu boste videli čar dolgotrajne koncentracije. Vse daljše slackline lahko seveda postavite tudi na krajši razdalji zato pred nakupom premislite predvsem koliko se želite z novo aktivnostjo ukvarjati.

 

Izbira širine traku

V Balansa trgovini sta na voljo dva različna poliestrska trakova, ožji (2,5 cm) in širši (3,5 cm). Širina slacklina ima na samo hojo zelo majhen vpliv. Največji vpliv predstavlja raztezek traku.

Širši trak je možno bolje napeti, zato postaviti bliže tlom in je po njem vsaj na začetku lažje hoditi. Boljši je za izvajanje trikov in bo zaradi manjšega raztezka verjetno ljubši tudi malo težjim osebam. Tudi za večino otrok je to bolj primerna izbira.

Ožji trak je mehkejši, ima večji raztezek in se obnaša podobno najlonskim slacklinom, ki so v grobem še enkrat bolj raztegljivi kot poliestrski. Večji poves slacklina zahteva večjo osredotočenost, kar pa je tako ali drugače ena glavnih lastnosti slacklininga. 2,5cm široki trakovi se zato in zaradi manjše teže največ uporabljajo za longline in highline linije.

 

5cm trak?!

Trakovi širine 5 cm so zaradi velike togosti za samo hojo precej slabši od ožjih! Po njih je na prvi pogled morda res lažje hoditi, vendar pa lahko zelo hitro ugotovimo, da temu ni tako. Namenjeni so izvajanju dinamičnih trikov in skokov (trickline). Ker jih lahko močneje napnemo, nas zato bolje odbijajo. Za vse, ki ste želeli kupiti 5cm slackline za hojo, toplo priporočamo srednjo varianto – 3,5 cm.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
  • Športno-kulturno-raziskovalno društvo Balansa slackline
    mojstri ravnotežja
    Ljubljana, Slovenija
    Zastopstva v: HR, BiH, SRB in MK
    info: +386 31 782952 in slackline@balansa.si